top of page

Lite skitsnack

Uppdaterat: 19 apr. 2020

Hur fungerar din tarm?

När jag ställer frågan om hur mage och tarm fungerar, kan jag få svaret att jo tack det fungerar bra, tarmen är regelbunden. Genom följdfrågan; ”vad är regelbundet för dig?”, kan jag få svaret på hur tarmen verkligen fungerar. Regelbundet för en del kan vara var tredje dag, en gång i veckan eller så sällan som var tredje vecka.

Det optimala är att ha en daglig tarmtömning, gärna direkt på morgonen, innan frukost. Många jag möter i mitt jobb som ayurvedisk hälsovägledare har problem med tarmtömningen, antingen är den trög, eller blir trög speciellt vid resor eller också är den för snabb, med flera oftast lösa tömningar varje dag.

Att inte gå på toa och tömma tarmen varje dag gör att skiten som skulle behöva komma ut ligger kvar i tarmen och trycker på, med svullen uppblåst mage till följd. Det som är förbrukat behöver lämna oss men hör ligger det kvar och förgiftar miljön, dvs tarmen och vidare sprids det ut i blodet. Blodet blir inte rent och vi mår inte bra.

Har du istället flertalet lösa tarmtömningar varje dag så rinner näringen ifrån dig. Kroppen hinner inte ta upp näringen i det du äter uatn skickar snabbt ut den genom tarmarna. Det här är heller inte bra för oss.

Oavsett problem med trög eller lös tarm så kan du bli hjälpt, på naturlig väg. Genom att se över dygnsrutiner och vad du äter/dricker, när du äter och hur du äter går det att få en regelbunden, daglig tarmtömning. Råden du får är anpassade utifrån vem du är (vata, pitta, kapha), vilken obalans du har och även vilken årstid det är. Allt det hör påverkar oss.

Behöver du hjälp är du varmt välkommen att kontakta mig för en ayurvedisk hälsovägledning.
9 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page