top of page

Årstidens tips - vata


När löven släpper taget och det börjar bli kallare ute är det dags att börja balansera vata.

Pitta-årstiden lämnar då över till vata.

Den svalkande och lite lättare maten som vi ätit under sommaren behöver nu så bytas ut mot tyngre och mera smörjande kost.


Vintern är en kall och torr period, precis som vata. Vata når sin topp i januari-februari. Nederbörden blir nu torr i form av snö, i alla fall i de norra delarna av landet. Vintern är vatas årstid, en tid då vi behöver värme, vila och regelbundna vanor för att balansera oss.

Varm mat hellre än kalla sallader. Värmande kryddor och varma kläder hjälper oss att hålla oss balanserade.


Relaterat till vad som händer i våra kroppar.

För att balansera vata behöver vi dra ner på tempot i allt vi gör, precis så som naturen gör när vintern närmar sig. Allt går till vila för att på våren blomma ut igen. Vi behöver dra ner på alla göranden och försöka mera bara vara i nuet. Tänk bara på björnen som går i idé. Vi behöver stanna upp och njuta av tillvaron. Lugna promenader, där vi klär oss efter vädret, dvs varmt.


Tänk dig att krypa upp i soffan under en filt eller mysa framför en värmande brasa med en kopp värmande vata-te eller en kopp varm choklad. Det hjälper oss att balansera vata.Under vinterns kalla månader ökar vata hos alla, vilket kan visa sig i ökad frusenhet, torrhet, rastlöshet, svårare att sova, trögare tarm, oroligare sinne och oregelbunden hunger. Det är typiska tecken på förhöjd vata.

Vi behöver den mera värmande och smörjande kosten som ett skydd mot kylan och torrheten, som annars kan gå in i kroppen. Torrhet i kroppen kan visa sig som stela och knakiga leder. Vi behöver smörja lederna så att gångjärnen inte knakar.


Reumatiska problem och artros kan göra sig mera till känna under den kalla årstiden. Detta kan bero på att förbränningen inte är tillräcklig. Kroppen orkar då inte smälta maten vi äter utan bildar slaggämnen (ama), som kan visa sig som värk i leder bland annat.

Grundläggande är att ha en tarm som tömmer sig dagligen och naturligt.

Kanske behöver din förbränning stärkas.


Säkra tarmtömningen med Ayu 33 Trifala, hjälp reumatiska tendenser med Ayu 51 yogaraj Guggulu och artros med Ayu 57 Shallaki.


Vata balanseras med värme, vila och regelbundenhet.

Håll dig varm, ät och drick varmt och se till att dina mat och sovtider är regelbundna, med hänsyn tagen till din hunger.Använd dig gärna av kryddor som hjälper matsmältningen - kanel, kardemumma, färsk och torkad ingefära, spiskummin och svartpeppar.


Att starta dagen med egenmassage med varm olja är ett mycket skönt och välgörande sätt att balansera vata. Egenmassagen är även bra för pitta och kapha.


Massage med varm olja har många bra effekter:

  • Förbättrar funktionen i leder och muskler

  • Förbättrar blod- och lymfcirkulationen

  • Lösgör gifter/slaggämnen så att de kan transporteras bort

  • Minskar trötthet

  • Förbättrar matsmältningen och immunförsvaret (genom hormonpåverkan)

  • Mjukgör huden och balanserar muskler och leder

  • Förbättrar sömnen


Njut av höstsolen och klä dig varmt ☀️.


Det är bra att göra en ayurvedisk hälsorådgivning eller en uppföljning, om du nyligen gjort en ayurvedisk hälsorådgivning, vid varje årstidsväxling.

Vi rensar ut årstiden som varit och balanserar tiden som kommer.

103 visningar2 kommentarer

2 opmerkingen


Tack för inlägget 🍂🍁🌞 ha en härlig dag 💚🙏

Like
Anette Uhlin
Anette Uhlin
20 sep. 2022
Reageren op

Tack🙏, detsamma 🌟💚🍁🍂

Like
bottom of page