top of page

Så här gör du ayurvedisk massage med olja (Abhyanga)

Uppdaterat: 6 apr. 2020

Oljemassage är en härlig del av den dagliga morgonrutinen, och är lugnande och läkande för alla kroppstyper.

Massage är särskilt lugnande för kroppstypen Vata, eftersom huden innehåller tusentals små nervfibrer och är rik på hormoner och ämnen för nervsystemet – som styrs av Vata.

Den dagliga massagen är viktig eftersom den öppnar kroppens kanaler, stimulerar matsmältningen och avlägsnar gifter från kroppen.


Några viktiga effekter av oljemassage:

 1. Förbättrar funktionen i leder och muskler

 2. Förbättrar blod- och lymfcirkulationen

 3. Lösgör gifter/slaggämnen (ama) så att de kan transporteras bort

 4. Minskar trötthet

 5. Förbättrar matsmältningen och immunförsvaret (genom hormonpåverkan)

 6. Mjukgör huden och balanserar muskler och leder

 7. Förbättrar sömnen

Förberedelse Sesamolja bör ”mognas” innan den används och det gör du genom att hälla oljan i en kastrull och värm upp den till ca 110-120 grader. Använd termometer.

Tänk på att oljor är eldfarliga. – Ha därför alltid låg temperatur på plattan. – Lämna aldrig oljan obevakad. – När oljan kommit upp i rätt temperatur, ta bort kastrullen från plattan.

Låt sen oljan svalna och häll tillbaka i flaskan. Du kan förvara oljan i rumstemperatur. För daglig massage värmer du upp en mindre mängd olja, t.ex. i en liten plastflaska med pip, som du kan ställa i en mugg med varmt vatten för att få den till behaglig massage-temperatur, dvs. strax över kroppstemperatur. Varm olja blir tunnare, lättare och skönare att massera in samt tas bättre upp av huden. Själv brukar jag stoppa ner hela flaskan (500 ml) i en flaskvärmare med lite vatten i. Då får jag perfekt massagetemperatur alla dagar.


Helkroppsmassage Abhyanga – gör så här:

 1. Innan du börjar massera värmer du upp oljan till kroppstemperatur eller varmare.

 2. Börja med huvudet. Doppa fingrarna i olja eller häll olja i handflatan och börja massera hårbotten i cirkelrörelser, som om du schamponerar håret. Huvudet är en av de viktigaste delarna att massera så massera gärna lite längre tid här.

 3. Fortsätt med ansiktet och öronen – smörj in hela ansiktet och ytteröronen. Tinningarna och bakom öronen är särskilt bra för att balansera Vata. Använd lite mildare rörelser i ansikte och hals. Undvik olja i ögonen.

 4. Massera nacken, halsen och skuldrorna med öppna händer.

 5. Gå vidare till armarna. Använd kraftiga längsgående tag på armarna, och cirkelrörelser vid alla leder. Massera varje finger för sig och även inuti handflatorna. Massera med mjuka cirkelrörelser över bröst, och mage. Över bröstbenet kan du göra långsamma rörelser upp och ner.

 6. Massera ryggen så mycket du kommer åt, speciellt ländryggen. Genom att du masserar ytterörat kommer du automatiskt att beröra reflexpunkter som är bra för ryggen.

 7. Massera benen med kraftig längsgående massage, som på armarna, och cirkelrörelser vid lederna.

 8. Sist masserar du fötterna. Fotsulorna masserar du med hela handflatan. Du kan sen massera varje tå för sig. Genom att massera fötterna kommer du åt många reflexpunkter för hela kroppen, så avsätt gärna lite längre tid för fotmassagen. Dessutom är det oerhört jordande att massera fötterna (speciellt bra för att lugna Vata).

 9. Massagen tar ca 10-20 minuter. Har du tidsbrist? Gör en kort minimassage med fokus på huvud och fötter, typ bara några minuter.

 10. Efter massagen ta en varm dusch.


Under tiden du masserar kroppen kan du skölja munnen med ca ½ msk sesamolja. Gurgla halsen och spotta ut. Skölj därefter munnen med lite vatten.

Oljan rengör och stärker slemhinnorna först i munhålan och näsa-halsregionen sedan successivt även i mag-tarm-kanalen. Ger avspänning i käkar, nacke och huvud. Bra även för tänder och tandkött och motverkar svampinfektioner.


Sesamolja finns att köpa i min webshop: shop.anetteshalsokalla.se


Vill du boka tid för den ayurvediska oljemassagen Abhyanga? BOKA TID


97 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page