top of page

Årstidens tips Vata/Kapha

Vi är nu i Vata-perioden men växlar vissa dagar in i Kaphas period, dvs. Vatas torra och kalla dagar och Kaphas kyliga, fuktiga dagar. Vata släpper gradvis taget för att överlämna till Kapha.

Naturen börjar vakna till liv efter vinterns vila. För att vi ska vara i balans behöver vi göra likadant, vi behöver nu mera aktivitet för att både kropp och sinne ska må bra. Värme och aktivitet är de balanserande ledorden för Kapha. Behåll kläderna på ett tag till och håll dig varm, även när solen skiner. Det är lätt att bli "för kyld" om vi tar av oss kläderna för tidigt.


Maten som under Vatas period har varit värmande och smörjande behöver fortfarande vara värmande, men nu lättare. Om vi tänker värme och aktivitet i matlagningen kan vi tänka lite starkare kryddning som svartpeppar, ingefära, spiskummin och kardemumma. Chili är en värmande krydda, men den torkar också ut och är därför inte att rekommendera till daglig användning.

Tänk också på att se till att tarmen töms varje dag, för att slippa problem med hälsan.


Vid varje årstidsväxling är det bra att rensa ut kroppen från slagg, så att vi kan fortsätta behålla god hälsa och välmående.

En bra start på dagen kan då vara att göra en egenmassage innan du kliver in i duschen.


Egenmassage innan dusch får fart på cirkulationen och stimulerar nervsystemet och boostar lyckohormonerna. Abhyanga är massage med varm sesamolja. Den är bra när du behöver balansera Vata - torr hud, oroligt sinne, vårt att koncentrera dig, du är mycket uppe i huvudet.

Gashan är massage med råsidenvantar. En torrmassage som också görs före duschen. Den är bra om du behöver balansera Kapha - oljig eller fet hud, tung eller trög i kropp och sinne, slembildning, övervikt. Råsidenvantarna är mjuk mot huden och river inte huden utan skonsamt tar bort hudavlagringar och slagg som finns på huden.Ayurvedisk hälsorådgivning

Behöver du hjälp med att skapa din optimala hälsa? Oavsett om du är helt frisk eller har problem av något slag är en hälsorådgivning en bra investering i din egen hälsa. Det är alltid lättare att förebygga än att bota.

Så vill du förebygga eller återskapa din optimala hälsa rekommenderar jag att du bokar en ayurvedisk hälsorådgivning.

Du kan välja att boka på plats hos mig i Kristinehamn eller boka via Zoom.


Boka Ayurvedisk hälsorådgivning via Zoom

  • Boka Ayurvedisk hälsorådgivning.

  • När du har en tid så swishar du kostnaden för sessionen till Swish nr: 123 122 56 97 (Anettes Hälsokälla).

  • När jag fått betalningen mailar jag dig en länk till zoom-mötet.


Varmt välkommen!

102 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page