top of page

Vata, Pitta & Kapha

Uppdaterat: 1 mars 2022

Ayurveda utgår från en helhetsbild av människan. En helhet sammansatt av många egenskaper. Var och en av oss har sin speciella egenskap som formar vår personlighet. Man tar hänsyn till varje individs personliga grundkonstitution som man har fått med sig när man föddes.

Människan delas in i 3 olika kroppskonstitutioner VATA/ PITTA/ KAPHA som delas in i 5 element. Rymd - Luft – Eld – Vatten – Jord.

Var och en har sina specifika egenskaper, kvaliteter och kännetecken. Vi är en blandning av kroppstyperna, där de olika kroppstyperna kan vara mer eller mindre dominerande hos oss.


VATA

Vata-dominerad person:

Är kreativ och fantasifull. Snabb i tanken och talet, pratsam. Arbetar och rör sig snabbt, men blir lätt trött. Har en lätt tunn kroppsbyggnad, oregelbunden matsmältning och hunger.


Överskott i Vata kan ge frusenhet, rastlöshet, otålighet, oro, rädsla, trötthet, sömnproblem, trög tarm, muskelryckningar, menstruationsbesvär, undervikt, hyperaktivitet, värk - oftast i huvud, rygg och leder (reumatisk värk).

Råd:

Vata-personen mår bra av regelbundenhet, både vad gäller dygnsrutiner och måltider. Det är mycket viktigt för Vata att gå till sängs i god tid. Avspänning, värme och varm mat/dryck är bra för Vata. Oljemassage är mycket bra för Vata, som ofta är torr.PITTA

Pitta-dominerad person:

Medelstor kroppsbyggnad. Karismatisk och målmedveten. Lätt för att uttrycka sig, är företagsam och gillar utmaningar. Harmonisk, glad och kärleksfull. Bra aptit, hoppar ogärna över måltider.


Överskott i Pitta kan ge magkatarr, inflammationer, halsbränna, allergier och hudbesvär, otålighet och envishet. Röda ögon, dålig syn. Överhettat sinne.


Råd:

Pitta-personen mår bra av måttfullhet, både gällande både arbete, mat och dryck mm.

Avkoppling är välgörande. Pitta bör inte bli överhettad varken av sol, starka smaker eller känslor. Oljemassage är mycket bra för Pitta.KAPHA

Kapha-dominerad person:

Kraftig och stark kroppsbyggnad. Långsam matsmältning och låg hungernivå. Metodisk och tålmodig. Lugn och trygg, tillgiven, tolerant, förlåtande, harmonisk och kärleksfull.


Överskott i Kapha kan ge slembildning, svullnad, övervikt, ökad tyngdkänsla i kropp och sinne, stelhet och trögstartad i aktivitet.

Råd:

Kapha-personen mår bra av stimulans och omväxling samt massage för att motverka tröghet och stagnation. Behöver mer motion och mindre mat än Vata och Pitta. Mat som är lätt och varm med kryddiga drycker är välgörande för Kapha.79 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page