top of page

Transformation - en process i fyra steg

Uppdaterat: 14 juli 2021


Den här våren har varit som ingen tidigare vår. Allt har ställts på sin ända och vi har fått möjligheten att göra på andra sätt än tidigare. En period som till att börja med lamslog, allt stod stilla och tomrummet blev påtagligt.


Som i alla förändringsfaser behövs tomrummet för att något nytt ska skapas. I tomrummet är det lätt att bli orolig, inte veta vad som ska hända. Oro för framtiden, oro för ekonomin, oro för hälsan. Det är i tomrummet som det nya har en chans att skapas.

Hur många gånger ställs du inför situationer där du tvekar eller backar och håller dig kvar vid gamla kända mönster och vanor?

Det kan vara omedveten eller medveten rädsla för att ta steget framåt mot nya okända och spännande möjligheter, som gör att du tvekar.

Ayurveda beskriver all förändring och expansion som en process i fyra steg:

  1. Det gamla lämnas Vi lämnar det gamla mönstret, av eget val eller av omständigheter som gör att vi måste.

  2. Ett mellanrum uppstår I mellanrummet behöver vi acceptera att här kan du befinna dig under en liten tid. Här har vi ingen aning om vad som händer och sker. Här sker väldigt mycket. När vi känner motstånd mot utveckling ges inte mottaglighet mot nya influenser.

  3. Förändringen sker i mellanrummet Omställningen till det nya pågår, de nya mönstren tar form i den här perioden. Här är det också lätt att gå tillbaka till det gamla, det vana, det trygga. Du vet vad du har men du vet inte vad du får.

  4. Det nya föds. Håller du ut så får du mer energi till det som ev. behöver byggas upp i kropp och själ, så att du kan njuta av att utföra din speciella livsuppgift, vilken den än är. I den här fasen kommer energin, motivationen och tålamodet. Det nya har skapats.

Vi behöver ha energi, motivation, tillit och tålamod i en förändringsfas.

För att åstadkomma en framgångsrik förändring behövs först att du tillåter den.

Du överger inte hela din tidigare tillvaro, men är beredd att släppa taget eller byta ut en eller ett par vanor - i tankemönster eller beteendemönster.

Ta en vana i taget tills den sitter. Lägg sen till ytterligare en vana och du är på god väg mot det liv du vill leva.

Ta det i din takt, på dina villkor så att du hinner med i förändringen själv.


När våra rötter rycks upp blir vi ostadiga, vi blir oroliga. Oron kan vara så stark att den ger ångest. Våra rötter hjälper oss att hålla oss grundade så i tider som dessa är det extra viktigt att behålla fotfästet, att vi håller oss jordade, grundade och centrerade.


Att vara jordad innebär förmågan att vara i kontakt med sin kropp, med jorden och med verkligheten runt omkring. Att vara jordad ger en känsla av närvaro och trygghet.

Lättare sagt än gjort kanske, men du ska få några enkla tips som kan hjälpa dig att hålla dig jordad:

  • Lägg dig ner på marken, gräsmattan eller golvet hemma, vilket som passar dig bäst. Bara ligg i fem minuter och tänk dig att för varje andetag du tar blir du lugnare, tyngre och mera jordad. För varje andetag in andas du jordens lugna och trygga energi och för varje andetag ut släpper du taget om all oro, all stress och alla rädslor, ner i jorden, för att där bli till näring.

  • Massera dina fötter med varm sesamolja på kvällen innan du ska lägga dig. Torka av överflöd med hushållspapper eller sätt på dig ett par sockor, om du är frusen. När du masserar lägger du fokuset i fötterna och andas samtidigt med lugna långsamma andetag.

  • Gräv i en rabatt eller plantera om en växt för att verkligen vara i jorden, jordelementets energi.

Ta hand om dig!

118 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page