top of page

Sommaren - Pittas årstid


Äntligen är sommaren här, och solen!! Runt midsommar när marken är varm, naturen är varm, stenarna på marken är varma, då är det pittas årstid. Sommarvindarna är ljumma eller rent av varma, då har pitta tagit över från vårens kalla kapha-period.


Pitta står för värmen, glöden, utstrålningen, transformationen, metabolismen, förbränningen.

Pitta ansvarar för matsmältningen och ämnesomsättningen och är de verkställande energierna.

Pitta består av elementen eld och vatten, där elden är det dominerande elementet och vattnet behövs för att dämpa elden, så den inte brinner för kraftigt.


Relaterat till vad som händer i våra kroppar nu då.

Naturen blomstrar och så gör aven vi i pitta-energin, i eldens energi. Vi får mera lust och kraft att göra saker, sätta igång projekt, umgås med vänner. Glöm bara inte bort att ta hand om dig själv och ge dig tid för vila och medveten närvaro.

För att balansera den heta pitta behöver vi svalka. Ledordet för pitta är måttfullhet. Ömsom aktivitet och ömsom vila. Efter att göra behöver vi bara vara.


Njut av sommar och sol, men undvik att vara i direkt solljus under pittas tid på dygnet, dvs mellan kl 10-14. Då ökar pitta hos alla. ☀️


Irritation, inflammation, infektion, magkatarr, halsbränna, sura uppstötningar, problem med hud/hår/ögon är typiska tecken på förhöjd (ökad) pitta. När kroppen är sur och irritation finns i tunntarmen kan den lätt sprida sig upp till ögonen. Ögonen blir då irriterade och blir det riktigt hett kan vi "se rött".


Några kostråd för att balansera pitta:

Undvik att äta mitt på dagen när det är som allra varmast. Ät helst lunch före kl 12 och middagen mellan 17-19.


Drick mycket, rent vatten mellan måltiderna.


Undvik mat som väldigt salt, raffinerad mat, snabbmat, sura mejeriprodukter som ost och yoghurt, rött kött, starka kryddor, chili, rå lök och vinäger, söta efterrätter och friterad, oljig/fet mat. Kokosolja och ghi är de bästa fetterna att använda för pitta. Kaffe och alkohol förhöjer pitta kraftigt så uteslut det helst helt.

Ät näringsrik ekologisk mat med mycket färska grönsaker och saftiga frukter.


Pitta mår bäst av sval, uppfriskande mat som inte ökar kroppsvärmen, som då lätt försurar kroppens ph-balans. Undvik därför inläggningar. Ät svalkande mat, men inte iskall.

Sallader, ruccola, söta frukter, melon, granatäpple, mjölk, vitt ris och havre, immunförsvarshöjande linser och gula mungbönor eller ett te på lakritsrot (Pitta-te) är förslag på mat som sänker pitta.


Använd gärna kryddorna fänkål, kardemumma och koriander som alla tre är bra för pitta.

Mynta, amalaki och neem är örter som sänker pitta.Några levnadsråd för att balansera pitta:

Försök skapa lugn och ro och balans i tillvaron, med gott om vila mellan alla aktiviteter.

Njut av de lugna stunder som ges, var gärna ute i naturen.

Vill du springa eller promenera - gör det helst på morgonen eller på kvällen när det är lite svalare ute.

Att vistas i och vid vatten - simma och bada - är aktiviteter som sänker pitta. Pitta behöver komma i säng mycket tidigare än vad hon gör, senast 22.00.

Pitta kan ha svårt att vila men kan vila genom att göra något avkopplande, typ långpromenad, koppla bort…, koppla ner…


Vid varje årstidsväxling är det bra att göra en ayurvedisk hälsorådgivning eller en uppföljning, om du nyligen gjort en ayurvedisk hälsorådgivning.

Vi rensar ut årstiden som varit och balanserar tiden som kommer.

107 visningar1 kommentar

1 Comment


Tack🙏❤😀😍

Like
bottom of page