top of page

Om kristaller och stenar

Uppdaterat: 24 aug. 2021


När du väljer sten välj den som du tycker mest om eller som du tycker stämmer överens med den där bekväma, positiva eller fokuserade känslan i din kropp eller med känslan i ditt hjärta. Till din vän gör du samma sak men tänk på din vän under tiden. Ofta dras man till rätt sten eller kristall. Stor eller liten sten har ingen betydelse, välj den storlek som passar ändamålet. Innan du börjar använda stenen Rengör och avprogrammera alltid stenen före användning. Rena stenen genom att lägga den i månljus eller solljus i ett dygn eller rena den med rökelse av vit salvia eller Palo Santo. Avprogrammera stenen Var lugn och koncentrerad när du ska avprogrammera stenen. Håll den med båda händerna. Fokusera tankarna på stenen. Tacka den och befria den från eventuella tidigare uppdrag. Därefter kan du välja att programmera stenen för att hjälpa dig. Säg vad du vill ha hjälp med och tacka den. Glöm inte att befria stenen från uppdraget när du fått hjälp och låt den vila.


Stenar och kristallers betydelse


Afrikansk turkos kallas även evolutionsstenen – den verkar för att öppna upp sin bärare till sitt ämnade livssyfte. Afrikansk turkos används för att stärka självförtroendet, självtilliten och utstrålning samt självrespekten. Afrikansk turkos är också en kreativitetssten – den hjälper till att öppna upp för nya idéer, upptäcka nya möjligheter och prova nya vägar. En utmärkt sten för alla som önskar uttrycka sig kreativt, artistiskt och personligt.


Agat Agat värnar om det enkla, nära och självklara. Agaten stöder lugn och ro, hjälper oss att släppa rädsla kring vår överlevnad för att våga ge mer av oss själva. Agat är en grundande sten som stärker självrespekten och självkänslan. När du känner dig osäker ger Agat dig mod och handlingskraft. Agat sägs motverka negativ energi, lindra stress och hjälper till att rena och ta bort blockeringar i varje chakra. Agat främjar balans och bättre hälsa. Stenen sägs även vara bra för kärleksmagi och för att undvika avundsjuka tankar och illvilja. Chakra: Bas/Rot chakra Akvamarin Akvamarin är en sten som får känslor som sympati, tillit, harmoni, mod och vänskap att uppstå. Blå akvamarin är en gudomlig och evig färg – himlens färg och havets livgivande egenskaper. Stenen väcker kärleken och ger kraft i äktenskapet samt främjar alla relationer. Akvamarin passar även för meditation. En sten för kommunikation som verkar starkt på halschakrat. Bra om du har svårt att uttrycka dig eller om du har problem med halsen.

Akvamarin kan verka stödjande och lugnande så att du kan våga säga din mening. Verkar även avkylande, tillåter dig att följa flödet och att vara i nuet.


Amazonit Hjälper oss att ta livet i egna händer genom ökad medvetenhet om våra känslor och tankar. Löser sorg, jämnar ut humörsvängningar och verkar avslappnande. Allmän hälsobringare, men hjälper i synnerhet kvinnliga bröstproblem samt strupen och sköldkörteln att fungera effektivt (kvinnosten). Skapar balans i ditt inre. Får dig att inse vad som är dåliga vanor och hur dessa kan nedbrytas. Chakra: Halschakrat


Ametist Förmedlar frid, lugn och stärker vår intuition. Hjälper oss att släppa taget och förstärker vår andliga närvaro. Kallas All-helaren eftersom den botar människor, djur och växter och t.o.m. laddar upp andra kristaller med sina healingkrafter. Bra mot huvudvärk, migrän, hudsjukdomar, gallbesvär, feber och mag– tarmsjukdomar. Renar och lugnar, skyddar mot dåliga eller negativa energier. Ger andlig kraft. Bra vid meditation. Förmedlar äktenskaplig lycka. Ger klarhet både i drömmar och när stora beslut ska fattas. Rekommenderas vid sömnlöshet.


Ametist är en sten som kan användas vid meditation och healing på grund av sina starka och renande vibrationer. Ametisten öppnar och aktiverar kronchakrat så att du får tillgång till det gudomliga. Den stärker intuitionen och ökar din andliga medvetenhet och visdom. Ametisten sägs också fungera mot huvudvärk, vid sömnproblem och som skydd mot negativitet och stress.

Chakra: Pannchakrat/ kronchakrat


Angelit

Angelit är änglarnas sten, som sammanför dig med änglarnas energier och underlättar din kommunikation med änglarna.

Angelit är en lugnande och upplyftande sten, som är mycket hjälpsam vid förändringar.

Angelit tillhör de stenar som har en högre frekvens.

Angelit hjälper till att rena halschakrat och jobba med de högre chakrana.

Den ökar din andliga tillväxt, förstärker intuitionen och tar bort blockeringar.


Apatit

Blå Apatit tar bort blockeringar och tillför energi till kroppen samtidigt som den balanserar Yin och Yang.

Blå Apatit förstärker dina idéer och hjälper dig förverkliga dem.

Den ger dig klarhet, klarare insikter och hjälper dig att se sanningen.

En bra sten för uttryck på alla nivåer då den uppmuntrar öppenhet har en lugnande energi på hela kroppen.


Aura angel

Aura Angel kvarts har doppats i platina och bismuth och sedan behandlats i tryckkammare för att anta sin änglalika färg.

Aura Angel är renande på auran och underlättar kontakten med dina änglar och guider. Den tar bort negativitet och skyddar dig mot energitjuvar och energiattacker.

Aura Angel är en starkt andlig sten.


Aventurin, blå

Jordenergi som balanserar kundalinienergin i kroppen, speciellt där den fått ”övertaget”. Aventurin lär dig att själ inte fungerar utan kropp.

Bra vid cirkulationsrubbningar och oro i kroppen.

Chakra: rot och hals


Bandagat, rosa Värnar om det enkla, nära självklara. Bra för trädgårdsarbete och kärleksmagi. Bringar oväntad lycka och har stark påverkan på känslor. Chakra: Hjärtchakrat


Bandagat, blå En välgörande sten för kropp och sinne. Hjälper oss att uttrycka vår innersta sanning i kärlek och harmoni. Chakra: Halschakrat


Bergskristall En mycket kraftfull sten, som löser energiblockeringar, renar, balanserar och transformerar energi. Ger mod och uthållighet. Om du bara ska ha en enda kristall för helande ,välj bergskristall. Absorberar solljuset och livskraften från alla blommor, träd en lagrar denna energi som koncentreras och kan frigöras vid helande. Ger ren vitalitet i badvattnet eller om du dricker bergskristallvatten (vatten som bergskristall legat ifrån första solstrålen till middagstid) eller stänker det på pulspunkter. Chakra: Alla


Brucit

Stenens vibration ger en kraftfull energipush som hjälper dig att sätta igång när du vill skapa nya mål. Brucit hjälper dig att göra rätt val, oavsett om det är arbete eller en personlig relation. Brucit är en bra sten för beslutsfattande. Den hjälper dig se valen, besluten och möjligheterna. Fysiskt sägs den vara bra mot huvudvärk och migrän.

Chakra: Solar plexus/eldchakrat


Citrin En positiv sten som ger livsglädje, kraft och stimulerar oss att se det ljusa i tillvaron. Hjälper bukspottkörteln att fungera effektivt, även lever, mjälte, gallblåsa och matsmältningssystem, lindrar ryggsmärtor, hudproblem och allergier. Även effektiv mot depressionssjukdomar eller fobier. För med sig lycka till familjesammankomster och -utflykter, motverkar tonårsolycklighet och raseriutbrott av barn i trotsåldern och alla som känner sig fjärmade från familjelivet. Använd för kreativ visualisering. Ökar din övertalningsförmåga och förbättrar din ekonomi, om du förvarar en citrin bland dina lönekvitton och bland dina kontoutdrag. Kallas Solsten för att den sägs innehålla rent solljus och kan inte absorbera negativitet. Kallas Köpmannasten pga sin förmåga att dra till sig affärer. Chakra: Solar plexus


Dumortierit

Dumortierit hjälper dig i din utveckling och stärker ditt självförtroende. En sten för kommunikation, kreativitet, nya tankar och idéer, inspiration. Dumoritierit uppmuntrar till sanning och lojalitet. Den öppnar upp både halschakrat och pannchakra så att du kan uttrycka dig tydligare. En avstressande och lugnande sten.

Chakra: halschakrat och pannchakrat

Eldagat

Eldagat är en kraftfull beskyddare som stärker ditt mod och din kraft att vara ett med dig själv. Eldagaten hjälper dig att uppnå en känsla av balans i både kropp och sinne. Den motverkar rädsla och blyghet och hjälper dig att stå upp för dig själv och vara i din jag-kraft.


Fancy Jaspis

Fancy Jaspis är en sten för lugn och avslappning. Den förstärker förmågan att slappna av och lugna och läka kropp och själ. Jaspis är en beskyddande sten.

Fysiskt sägs Fancy Jaspis vara bra för lever, galla och mage.


Fluorit Främjar kreativitet och koncentration. Expanderar vårt medvetande och underlättar kontakten med vår inre visdom. Chakra: Hjärtchakrat


Förstenat trä

Förstenat trä är en sten för rot- och sakral chakrat och den hjälper dig att jorda dig. Den för in healingenergi både till den fysiska och den emotionella kroppen. Förstenat trä innehåller föråldrade energier, en koppling till tidigare liv.

Stenen hjälper oss att förstå allt som händer omkring oss och lär oss vikten av tålamod. Eftersom det är en jordande sten så visar den oss också vikten av respekt för naturen.


Golden Healer

Golden healer - universums gyllene ljus. Kallas ibland hematoid kvarts. Ett gyllene ljus som går in genom kronchakrat och flödar fritt i kroppen och renar alla blockeringar och obalanser i kroppen. Det gyllene ljuset kan likas vid den gudomliga anden/ källan/skaparen. Golden Healer är en mästerhealingkristall med den högsta vibrationen. Energin är kraftfull och samtidigt mild och lugnande. Golden Healer kan användas för att höja din energi eller frekevens.


GRANAT (röd)

Ökar vår produktivitet, kreativitet, viljekraft, styrka, stolthet och framgång.

Sägs vara bra för blodcirkulationen. Fruktbarhetssten.

Affirmation: Jag släpper det gamla för att ge plats åt det nya.

Chakra: Rotchakrat


Grön aventurin Lugnande och balanserande sten som lindrar vår rädsla och ökar självsäkerheten. Chakra: Hjärtchakrat


Gul Kalcit

Gul Kalcit är en fin kristall att vid arbete med självförtroendet och självkänslan.

Den balanserar ditt solar plexus chakra, ditt eldchakra, och kan bidra med ny optimism i ditt liv och i framtiden. Den tar bort negativitet och kan hjälpa dig hantera energitjuvar.

Fysiskt sägs gul kalcit vara bra mot hormonella obalanser, smärtor i musklerna och avgiftning av njurarna.


Howlite är en mycket lugnande sten som kan fylla dig med ny inspiration och nya idéer. Den hjälper dig att sätta igång och är stimulerande. Den hjälper dig övervinna kritiska eller själviska beteenden och bringar lycka. Den lugnar och tröstar, hjälper till med sömn, lindrar ilska, stress, smärta och stärker ben och tänder. Den hindrar användaren att försumma sin egen hälsa.

Chakra: turkos - är en blandning av grönt (hjärtchakrat) och blått (halschakrat) vit - alla chakran lila - Pannchakrat och Kronchakrat


Jade är en lyckosten som dyrkats i Asien i 1000-tals år. Den ger oss stöd att förverkliga våra möjligheter, vara tålmodiga och trogna vårt mål. Jade utstrålar kraft, stillhet, makt, frid och inre harmoni – en avstressande sten. Jade hjälper dig att se att du är en del av en gudomlig plan. Jade är också en skydds- och visdomssten som motverkar stress. Jade sägs vara helande, renande och stärker våra reningsorgan i kroppen.Rosa Jade kan användas i livsfaser när du börjar om från början; pånyttfödelse. Bra för nyfödda och för människor som tror sig komma från andra solsystem (stjärnmänniskor).Chakra: Orange: Sakral/sexchakrat Grön och rosa: Hjärtchakrat Vit: Bär vit jade för tålamod, skönhet och ödmjukhet. Röd: Rot/Bas


Jaspis, grön (regnstenen)

Används i ceremonier av visa män och kvinnor i olika kulturer världen över.

Häver andningssvårigheter, särskilt sådana relaterade till väder och årstid. Främjar vätskebalans i kroppen. Förhindrar överdriven stressuppbyggnad.

Drar tur och nya möjligheter till ditt liv, särskilt efter en tid av otur eller orättvis behandling.

Chakra: Hjärtchakrat


Jaspis, gul Aktiverar vår självläkande förmåga och lindrar nervositet. Stimulerar förståelse och tolerans. Chakra: Solar plexus


Jaspis, röd Ger energi, livskraft och mod. Stärker kontakten med jorden och stödjer det personliga växandet. Chakra: Bas/Rotchakrat


Jaspis, leopard Lindrar depression, skuldkänslor, ångest och. svartsjuka. Hjälper oss att lösa upp våra inre blockeringar. Ger energi och återställer hälsan för ett uttröttat eller försvagat immunförsvar. Påskyndar återhämtning efter nervsammanbrott. Återupplivar kärlek och tillgivenhet. Håll i en leopardjaspis om du vill hålla låg profil och inte bli upptäckt när det är risk förfara eller konfrontation. För in det vi verkligen behöver i våra liv, vilket inte alltid är det vi tror oss behöva.


Karneol Skänker livskraft, vitalitet och stabilitet.Den löser upp osäkerhet och gör inre förändring möjlig. Chakra: Sakral chakrat / Navel chakrat


Körsbärskvarts

Körsbärskvarts, även kallad Cherry Quartz, sägs skapa känslomässig balans och ge nytt hopp. Det är en ”konstgjord” sten av behandlat glas.

Körsbärskvarts skapar balans mellan kärlek och passionerade känslor och hjälper dig att omvandla ilska och negativ energi till kreativ energi. Den står för vitalitet och passion och den väcker din handlingskraft och din sexualitet. Den ger dig mod att genomföra dina mål.

Chakra: Rotchakra, Sakralchakra och Hjärtchakra


Labradorit

Labradorit förstärker våra andliga förmågor, höjer intuitionen och balanserar intellektet. Labradorit är mycket beskyddande mot negativa energier och den balanserar och skyddar aurans olika skikt. Labradorit kan användas när vi är i förändringsfaser, för transformation. Labradorit kan föra upp minnen till ytan och läka dem.


Lapis lazuli sägs ge styrka och klarhet samtidigt som den stärker immunförsvaret och ökar koncentrationsförmågan. Ger andlig insikt och kraft. Chakra: Hals och Panna


Lavasten

Lavasten är materialiserad eld, och lavastenens egenskap är att ge oss elden och kraften tillbaka. Lava står för pånyttfödelse och fertilitet, styrka och kraft. Den är stärkande när vi är i förändringsfaser där vi behöver släppa taget om det gamla och ta emot det nya med ett öppet sinne.

Chakra: rotchakra


Malakit Är en skyddande och balanserande sten som neutraliserar negativ energi. Den är allmänt helande och smärtlindrande. Löser upp instängda känslor och spänningar. Öppnar för längtan och glädje och för därmed vårt verkliga jag upp till ytan. En kraftfull sten som ger förnyad energi. Bra mot bölder och vid smärtbehandling. Observera! En healingkris är nästan oundviklig med denna sten. När den drar isär alla gamla mönster kommer såren ovillkorligen att blöda. Chakra: Hjärtchakra


Morganit

Öppnar upp för kommunikation med din skyddsängel. Lägg en morganit under kudden för att drömma om dina andliga vägledare och änglar. Morganit hjälper oss att se andra människor med medkänsla, utan att döma. En bra sten för egenföretagare då den kan hjälpa nystartade små företag att få in en fot på marknaden. Chakra: halschakrat

Månsten Modersenergin. Befrämjar spirituell kontakt och hjälper oss att klarare se våra mål så att vi kan välja rätt väg. Fysiskt sägs den vara bra vid menssmärtor och vid klimakteriebesvär. Affirmation: Jag vågar nu välja med hjärtat. Chakra: Sakral och Hals


Obsidian

Obsidian är en jordande och skyddande sten som tar bort negativa energier.

Obsidian har samma vibration som vårt rotchakra och kan lösa upp spänningar och blockeringar i vår fysiska kropp. Den kallas för sanningens sten, då den är som en spegel som speglar vårt sanna jag.

Chakra: Rot chakrat


Onyx Onyxen grundar, stabiliserar och ger oss beskydd. Den hjälper oss att uppskatta oss själva och sätta gränser för att upprätthålla vår individuella balans så att vi kan vara hela människor. Onyxen stimulerar balansen mellan det maskulina och det feminina inom oss och uppmuntrar centrering, så att vi kan leva i närvaro av vår fulla kraft. Chakra: Bas/Rot chakrat


Opal

Gul opal:

En helande och renande kristall som hjälper dig släppa taget om känslomässiga trauma, både från det här livet och från tidigare liv.

Gul opal renar dig känslomässigt och samtidigt din eteriska kropp och aura.

Gul opal är en kristall som balanserar solar plexus, ditt eldchakra och för in glädje och positivitet i ditt liv.

Chakra: solar plexus/eldchakrat

Affirmation: Jag välkomnar transformation och bjuder in glädje och kraft i mitt liv.


Rosa opal:

Rosa Opal är en sten som för in glädje och villkorslös kärlek i ditt liv.

Den kan hjälpa dig att ta bort och rensa gamla blockeringar och mönster för att ge plats åt nya positiva energier att komma in.

Rosa Opal ger dig energi och hjälper dig behålla lugnet i kaotiska situationer.


Pyrit Pyrit är en avstressande och balanserande sten som ger stabilitet och löser upp fysiska och psykiska blockering och skyddar mot negativa energier. Pyrit anses vara en lyckosten som kan hjälpa användaren attrahera välfärd, hälsa och rikedom. Pyrit erbjuder sitt stöd vid förändringar, inspiration och dåligt självförtroende. Den hjälper oss sätta gränser och säga ifrån.

Chakra: Sakral, hjärta och hals

Affirmation: Jag vågar nu visa vem jag är.


Rosenkvarts Rosenkvarts öppnar hjärtat och främjar vår kapacitet för kärlek och ömhet. Den skänker tröst och lär oss att kärleken finns i oss själva. En av de bästa kristallerna för healing. Lindrar smärta och spänning, läker sår, både fysiska och känslomässiga som sorg, stress, rädsla eller ilska. Kan hjälpa unga kvinnor med menstruationsproblem. Drar till sig ädel kärlek och bibehåller vänligheten i existerande kärlek. En sten för att stilla gräl. Chakra: Hjärtchakrat


Selenit

Selenit skyddar från yttre influenser. Selenit kan hjälpa dig att öka din kontakt med dina guider och ditt högre jag. Selenit kallas även "mental skärbrännare". Den är lugnande och mild och för in klarhet i ditt sinne. Den sägs ge tur och beskydd.

Röd Selenit har samma egenskaper som Vit Selenit, men den röda skapar en ännu starkare koppling till det andliga.

Röd Selenit kan vara persikofärgad till djup orange, men kallas ofta röd. Den jobbar bra ihop med andra stenar och kan hjälpa dig att förstärka din flexibilitet och kreativitet, både i hemmet och på arbetet.

Genom att använda Röd och Vit Selenit tillsammans stärker de kraften av varandra och även healingkraften.


Serpentin

Serpentin är en underbar healing sten som rensar och befriar dig från känslomässiga blockeringar. Den healar alla chakran och hjälper energin att komma till de ställen den bäst behövs på. Serpentin kan även användas för att attrahera/manifestera det du vill ha i ditt liv; kärlek, rikedom, healing mm.


Snökvarts Står för renhet och sanning. Den renar oss från negativitet och läker själen. Den har en feminin och positiv energi, hjälper oss att se kärleksfullt på oss själva och andra.


Sodalit Lugnar anden, stärker koncentration och uthållighet. Den uppmuntrar dig att vara sann mot dig själv och att stå upp för dig själv och det du tror på. Sodalit är en sten för självutveckling, självförtroende, självacceptans och självkänsla. Sodalit hjälper dig att skapa känslomässig balans och att släppa taget om gamla känslor som inte längre gynnar dig. Fysiskt stärker sodalit lymfsystemet och balanserar metabolismen. Bra mot halsinfektion och katarr. Chakra: Halschakrat


Tigeröga Förmedlar självförtroende lugn och klarhet. Stödjer kommunikation och ger förståelse för praktiska konkreta frågor.

Chakra: Bas/Rot och solar plexus


Zoisit med rubin

Zoisit med Rubin hjälper dig att lyckas, att manifestera och självförverkliga drömmar och visioner. Den hjälper dig att återfå din egen kraft och fokusera på det du verkligen vill göra. Zoisit med rubin hjälper dig att förvandla negativ energi till positiv energi.

En kristall för både rotchakrat och hjärtchakrat.

Fysiskt sägs Zoisit vara bra vid trötthet, yrsel och för att stärka immunförsvaret. Stillar inflammationer och utjämnar syrabalansen i kroppen


Användning av kristaller i healingsammanhang utesluter inte att man söker läkarvård och medicinsk hjälp. Stenar och kristaller kan ses som ett komplement i andlig utveckling.

1 053 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page