top of page

Kaphas årstid - våren

Vata har nu lämnat över till Kapha, eller är i alla fall på god väg, beroende på var i Sverige vi bor. Snön smälter och dagarna blir ljusare. Vårkänslorna börjar spira och kanske får du liksom jag en känsla av att du vill storstäda, både på insidan och utsidan.Vi har nu stor hjälp av de spirande, aktiverande energierna i naturen, om vi vill få saker och ting gjorda. Kreativiteten känns starkare och lusten till livet ökar. Vårkänslor!


Vid alla årstidsväxlingar är det bra att göra en utrensning, det är sedan länge känt inom ayurveda. Vi behöver släppa taget om gammalt för att ge plats för nytt. Överskott från en årstid behöver balanseras upp för att det inte ska spilla över och bli obalanser på fler ställen.


Vi är fortfarande i behov av värme för att balansera oss. För att lösgöra stagnation i våra kroppar behöver vi också aktivera oss (mera), så att kroppens alla kanaler och vävnader kan hållas rena. När vi balanserar kroppen påverkar det också sinnet. Så utrensning i kroppen ger ett klarare sinne.


Från att ha ätit mera värmande och tyngre mat behöver vi nu tänka på att underlätta för Kapha. Det gör vi genom att justera kosten till lättare mat.

Kapha kan hoppa över frukosten och i stället bara dricka varmt dryck fram till lunch, för att avlasta matsmältningssystemet. Alternativt hoppa över kvällsmaten någon gång i veckan, om hungern inte riktigt infinner sig.


Kapha är mycket kopplat till våra sinnen, så låt kapha njuta av kryddiga, väldoftande smaker som dessutom hjälper matsmältningen - kanel, kardemumma, färsk och torkad ingefära, spiskummin och svartpeppar.


Guldmjölk är en av mina favoritdrycker. Drick en kopp på morgonen i stället för frukost, eller i stället för kvällsmål. Den är ljuvligt god, nyttig och mättande.


Guldmjölk

Guldmjölk - 1 kopp

2 dl växtbaseradmjölk 

1/2 msk gurkmejapulver

1/2 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

en knivsudd vanilj (ej vaniljsocker)

1 krm svartpeppar

1/2 msk kokosolja

1/2 msk honung / agavesirap


  • Värm upp mjölken och vispa ner kryddorna. 

  • Rör i kokosolja och agavesirap.


Vill du hellre använda honung ska inte drycken vara varmare än 40 grader när du tillsätter honungen. Honung i dryck som är svalare än 40 grader hjälper till att driva ut ama (slagg). Tillsätts honungen i varmare än 40 grader blir honungen amabildande (slaggbildande).  

Det är bra att göra en ayurvedisk hälsorådgivning vid varje årstidsväxling.

Vi rensar ut årstiden som varit och balanserar tiden som kommer.


Kom ihåg att alla råd jag ger här är generella. Vi behöver alltid ta hänsyn till vem det är som får råden - Vata, Pitta eller Kapha, och om det finns någon speciell obalans man behöver ta hänsyn till. Som jag brukar säga: "Det beror på...". Det beror på vem som får rådet, vilken tid på året/dygnet... osv.


Vill du lära dig mer om hur det är att leva ayurvediskt välkomnar jag dig att anmäla dig till "Leva Ayurveda" - ett år i samklang med naturens cykler. Kursstart den 1/9 -24.
35 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page