top of page

10 tips för julmagen


Snart är det jul, även för magen, och julborden har en tendens att dugga tätt. Det är inte alltid så lätt att stå emot alla frestelser som bjuds på under helgerna.

Jag vill dela med mig av några tips inför julen, och julbordet framför allt.

Genom att planera innan jul kan du klara dig igenom julbordet med hälsan i behåll.


Första frågan du behöver ställa dig är "Hur vill jag må?".

Hur vill du må under julen, efter att du har ätit? Vill du känna dig pigg och glad eller vill du däcka i soffan, kanske framför Kalle Anka, för att du är proppmätt och har ätit för mycket, för fett, för sött och för ofta?


För att du och din mage ska överleva julen behövs planering.

Förberedelse innan julbordet är en viktig del för dig att vara kvar i den känslan du vill ha.

Om du tycker att det inte spelar någon roll om du däckar i soffan, det är ju bara en gång om året, då kan du sluta läsa nu.

Vill du däremot ha tips på hur du kan klara dig igenom julbordet och ändå känna dig lagom mätt och nöjd och pigg, då fortsätter vi.


Hur mycket mat vi äter påverkar hur vi mår efteråt. Självklart eller hur? Om du tänker att din magsäck är lika stor som en knuten näve, då inser du kanske hur lite mat du behöver, egentligen.

Det finns dessutom massor av alternativa recept på hur magen kan skonas på bästa sätt.


Några viktiga tips för att optimera matsmältningen.

  1. Den tyngsta måltiden bör intas mellan 11-13, då är matsmältningen som starkast.

  2. Se till att du är hungrig innan du äter. Om inte kan du ta en Aperitf med ingefära 30 min innan maten. Den sätter fart på matsmältningen.

  3. Ät lagom mycket mat, det vill säga undvik att bli proppmätt.

  4. Undvik att blanda kallt och varmt i samma måltid. Genom att äta enbart tillagad mat gynnar vi matsmältningen. Ena måltiden kan du inta de varma rätterna och nästa måltid de kalla. Då får du ändå med av allt, fast inte samtidigt. Vintertid är det att föredra att enbart äta varm och tillagad mat, för att inte öka Vata ytterligare.

  5. Drick lite varmt vatten till maten, hellre än kalla kolsyrade drycker. Kall dryck hämmar matsmältningen och kolsyrade drycker gör kroppen sur och urlakar skelettet. Vill du dricka must, drick den hellre till lussebullen och pepparkakan än till maten. Jag vet, det är ju så gott med must!! Det här är bara tips, du väljer själv hur du vill göra :).

  6. Gör en plan för vilka dina favoriter på julbordet är och blanda inte så mycket. Alternativt är att äta något helt annat än "vanlig" julmat. Ät det som du och din kropp mår bra av.

  7. Ät mera av dekorationerna - grönsakerna - på julbordet. Gröna grönsaker hjälper till att avgifta levern.

  8. Några kryddor som främjar matsmältningen är ingefära, kanel, svartpeppar och kardemumma. Flera av kryddorna finns i de ayurvediska téerna.

  9. Se till att få ordentligt med sömn. Mellan 22-02 jobbar kroppen som hårdast med att bryta ner och transformera allt du ätit under dagen, så du gynnar den processen genom att sova då.

  10. Är du ändå för mätt för att sova när det är dags? Ta en liten promenad för att hjälpa matsmältningen på traven. En promenad efter varje måltid kan vara till stor hjälp.


Jag brukar säga att det vi gör varje dag, det är det som spelar viktigast roll. Det vi gör någon gång ibland påverkar inte så mycket. Vi vill ju kunna njuta av god mat och trevligt sällskap också. Vi behöver inte bli fanatiska och följa alla riktlinjer strikt hela tiden. Ibland kan vi behöva bryta rutinerna och då kan det vara bra att ha några ayurvediska produkter till hjälp:


Ayu 11 Avipattikar – sura uppstötningar / gasig mage.

Ayu 33 Trifala – trög tarm, matsmältningsbefrämjare.

Ayu 44 Ranjaka – när lever o galla behöver assistans.


Med önskan om en riktigt God och kärleksfull Jul!




81 visningar1 kommentar
bottom of page