Aperitif med ingefära

Uppdaterad: 5 apr 2020

En aperitif med ingefära som hjälper vid matsmältningsproblem, problem med Agni.

Hur har du det med dina hungerkänslor? Känner du någon hunger innan måltider eller äter du bara på ren rutin, fast du kanske inte alls är hungrig?

Hunger är ett tecken på att maten är smält och att ny mat behövs. Äter du fast du inte är hungrig blir det svårt för agni (matsmältningselden) att förbränna den mat du har stoppat i dig, och då skapas istället ama (oförbränd föda). Den osmälta maten skickas ut i tarmarna samtidigt med den förbrända maten, och istället för att tarmarna ska ta upp näringen från den smälta födan, så börjar slaggprodukterna förruttnas ute i tarmarna i stället, vilket kan leda till uppblåsthet och gasig mage. Ama är grogrunden för bakterier och kan vidare leda till sjukdomar.

Brukar du känna av svullen mage och oroliga tarmar efter maten? Ett tips är att se till att du är hungrig innan du äter och då kan den här aperitifen hjälpa till. Vata och Pitta tar den 30 minuter före frukost och lunch. Kapha kan ta den före alla måltider.

Ingredienser till aperitif med ingefära 1 tsk färsk citronsaft 1 tsk honung 0,5 krm bergsalt 1 rågad tsk riven färsk ingefära

Riv färsk ingefära, pressa på citron, tillsätt salt och honung och blanda ihop allt till en röra. Tugga väl. Vata och Pitta tar detta omkring en halvtimme före lunch och middag. Kapha kan ta det före alla måltider.

Den här blandningen stimulerar agni och hjälper även till att reglera vikten.

Vill du ha hjälp att få ordning på dina hungersignaler och få insikter om vilken kost som passar dig bäst? Välkommen att boka en ayurvedisk hälsorådgivning!

En ayurvedisk hälsovägledning är helhetsbaserad och individuellt anpassad, beroende på ditt aktuella hälsotillstånd, din personlighetstyp och din livssituation.

Under en ayurvedisk hälsovägledning gör jag bland annat avläsning av puls, naglar och tunga och vi går igenom dina dagliga vanor – sömn, kost, aktivitet/vila osv., för att kunna få en helhetsbild av det som kan förändras för att uppnå balans i livet.

Att läka kropp och sinne med Ayurveda innefattar kostråd, levnadsråd, olika kroppsbehandlingar, andningsövningar, yoga, meditation och avspänning.

#ama #ingefära #pitta #vata #agni #kapha #ayurveda #aperitif


4 visningar0 kommentarer
  • Instagram
  • Facebook Social Ikon

©2007-2021 Anette Uhlin, Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB.
Alla rättigheter reserverade.

Anettes Hälsokälla i Kristinehamn AB

Matrosgatan 2D

681 54 Kristinehamn