top of page

Välgörande morgonrutiner

Uppdaterat: 1 juni 2020Skapa morgonrutiner för att må bra. Regelbundna morgonrutiner är välgörande för både kropp och sinne och ger dig en bra start på dagen. Morgonrutinerna hjälper dig att stå emot dagens alla göranden och måsten. De stärker kroppens försvar.

Det här är de ideala morgonrutinerna, enligt Ayurveda.

Det kan verka som på tok för många rutiner till att börja med. Börja då med några få rutiner och utöka när du vill och har möjlighet.


 1. En bra dag börjar med att du kommer i säng i tid kvällen före, dvs gå till sängs före kl 22.00. Detta för att låta kroppen få jobba i fred under natten med att smälta dagens all mat och alla intryck. Är vi vakna nattetid så stör vi kroppens processer.

 2. Vakna innan kl 06.00 på morgonen. Sover du längre så kommer du in i Kaphas tid på dygnet, 06-10, en tid som bland annat ger mera tyngd och trötthet. Du får med dig den här tyngden och trögheten in i resten av dagen. Är du sjusovare och är trött när du vaknar? Prova det här rådet så får du se skillnad!!

 3. Skrapa tungan med rostfri tungskrapa – innan du äter eller dricker något. Beläggningen på tungan är orenheter och toxiner (ama), som kroppen bildat under natten. Skrapar du inte tungan så går de här toxinerna tillbaka ner i kroppen igen. Tungskrapning öppnar också upp för smaker.

 4. Drick ett glas kokt vatten, som fått svalna av tills det blir drickbart. Det sköljer genom mage, tarm och njursystem och rensar kroppen från slagg (ama) och toxiner. Dessutom aktiverar det tarmrörelsen. Har du trög tarm kan du lägga i 1 tsk ghi i vattnet.

 5. Töm tarmen. Tjocktarmen behöver tömmas dagligen för annars ligger orenheterna och toxinerna kvar i vårt system. En mindre bra matsmältning under lång tid anses inom Ayurveda som en orsak till obalanser i kroppen, och som senare kan leda till sjukdom.

 6. Oljemassage med dusch efteråt. Oljemassage, stimulerar nervsystemet och hormonsystemet – ökar bl.a. endorfiner. Ju mer endorfiner i kroppen desto starkare immunförsvar. Sesamoljan går genom cellväggarna och sköljer bort fria radikaler/toxiner, dvs ama och tar med sig till utsöndringskanalerna. Oljan tränger in ända in i benmärgen. Genom att först göra en oljemassage och sedan duscha, så fyller du porerna med olja som smörjer kroppen ordentligt. När du duschar innan oljemassagen så fyller du porerna med vatten och oljan blir då liggande som ett lager uppe på. Jag återkommer i ett annat inlägg om HUR du kan göra oljemassagen.

 7. Skölj munnen med 0,5 tsk sesamolja i 10-20 minuter. Under tiden som du masserar kroppen med den varma sesamoljan kan du gurgla munnen med sesamolja. Det motverkar spänningar i nacke och käkar, smörjer slemhinnorna och kan vara bra mot tandsten.

 8. Yoga ”Solhälsningen” Sträck på kroppen och släpp ut ama med. Solhälsningen är en koncentrerad övning som öppnar hela kroppens kanaler och släpper ut toxiner.

 9. Andningsövning Pranayama Meditativ växelandning som släpper på oro och balanserar nervsystemet och stimulerar dessutom vänster och höger hjärnhalva. Börja andningsövningen med ett par minuter och öka till fem minuter. Prana – luft – ger livsenergi (syre).

 10. Meditation Lyssna inåt och fråga efter vad du behöver. Du bär själv på de bästa svaren. Meditation hjälper dig att bli mera centrerad i dig själv och känna dig i balans och harmoni. Släpp alla negativa tankar och omvandla den till positiva budskap. Kommer det en tanke, och det kommer det att göra i början, håll inte kvar den eller fastna i den. Släpp den fri och återvänd till ditt inre.

 11. Ta din örter – rasayanas – 15-30 min före frukost.

 12. Ät frukost om du är hungrig. Är du inte hungrig, drick bara varm dryck och vänta in din hunger. Äter du senare, se till att du anpassar mängden mat så att du är hungrig igen till lunch.

 13. Nu är du redo att möta den här dagen!


32 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page