top of page

Irriterad eller frusterad?

Känner du dig som en taggig kaktus?

Jag möter många i mitt arbete som bär på en irritation och frustration.

De blir irriterade över minsta grej. Det kan vara på någon eller något, en situation som triggar och visar sig som ilska eller frustration. Någon i trafiken som inte kör tillräckligt fort/för fort, rödljuset, inte använder blinkers, teknik som strular, du tappar saker... Ja listan kan göras lång över saker som kan trigga ilskan.

Känner du igen dig?


Men, problemet ligger (oftast) inte i det yttre, det handlar (oftast) om dig. Ja nu kanske din ilska triggades igen, eller?!

Grundorsaken till ilska, irritation, frustration är en förhöjd pitta, dvs en obalans har uppstått. Din kropp är sur (på dig). Obalansen kan återfås genom att man dämpar pittas egenskaper.

Det kan vara genom val av kost, men även genom att förändra ditt sinne. Fysisk träning, meditation, miljön, de olika årstiderna och dygnets rytm påverkar också hur balanserad eller obalanserad du är.


De ayurvediska doshorna

Människan delas in i 3 olika kroppskonstitutioner VATA, PITTA och KAPHA, som delas in i 5 element. Rymd - Luft – Eld – Vatten – Jord.

Kombinationer av element skapar olika doshor. Ofta är en eller två av dessa doshor dominerande inom oss, men vi är en blandning av alla tre.

Pitta består av elementet eld och vatten, där elden är det dominerande elementet och vattnet behövs för att dämpa elden, så den inte brinner för kraftigt.


Förhöjd pitta kan uppstå när som helst under året, men brukar märkas lite extra under sommaren och sensommaren, då pitta höjs naturligt hos alla.

Pitta-obalanser kan visa sig som irritation, inflammation, frustration, hudproblem, magkatarr, lös avföring, hett humör, röda ögon...


Första hjälpen - "Är det här mitt?"

Det första du kan göra när du känner dig ilsken eller taggig som en kaktus är att tänka tanken "är det här mitt?". Om känslan lämnar dig så har du plockat upp energin från någon, något annat, då brukar det släppa bara du tänker tanken. Är känslan kvar så är det ditt. Då får du läsa vidare hur du ska balansera pitta.


Hur ska jag balansera pitta?

Ledorden för pitta är måttfullhet, avkoppling, svalka och mjukhet.

Pitta kör ofta på i för högt tempo så balansera med måttfullhet och avkoppling. Försök skapa lugn och ro och balans i tillvaron, med gott om vila mellan alla aktiviteter.

Pitta behöver komma i säng mycket tidigare än vad hon gör, senast 22.00.

Var också försiktig med stimulantia av olika slag - tv, mobil, nyheter, kaffe, alkohol, socker...


Bra matsmältning är a och o för hälsan och att ha tydliga hunger och mättnadskänslor.

En del har ingen hunger men äter ändå, det skapar slagg. Slagg är grogrund för bakterier och parasiter. Har du ingen hungerkänsla så kan du under en ayurvedisk hälsorådgivning få hjälp att återställa dina hungerkänslor.

  • Se till att du är hungrig när du äter.

  • Se till att magen är i gång och tarmen töms varje dag, ett måste för att få eliminerade slaggprodukter att föras ut ur kroppen.

  • Tugga maten väl och sitt ner när du äter.

  • Ät med fullt fokus på maten. Undvik att kolla i mobilen eller på tv när du äter, det försämrar näringsupptaget med upp till 70%!!

  • Undvik mat som väldigt salt, raffinerad mat, snabbmat, sura mejeriprodukter som ost och yoghurt, rött kött, starka kryddor, chili, rå lök och vinäger, söta efterrätter och friterad, oljig/fet mat. Kaffe och alkohol förhöjer pitta kraftigt så uteslut det helst helt.

  • Avlasta levern - minska på fett och socker, även gluten.

  • Ät näringsrik ekologisk mat med mycket färska grönsaker och saftiga frukter och drick mycket, rent vatten.

Vill du har hjälp att komma till rätta med dina obalanser?

Boka en ayurvedisk hälsorådgivning med mig. Bästa är om du kan komma till mig, men jag kan även göra hälsorådgivningen via zoom.



64 visningar0 kommentarer
bottom of page