top of page

Hukbad

Uppdaterat: 12 juni 2023

Vad är hukbad?

Är du nyfiken på vad hukbad är? Då har du hittat rätt.

Hukbad eller även kallat sittbad, vaginal ångning, yoni ångning, snippsauna (kärt barn har många namn) är inget nytt påfund. Det är en sed som har praktiserats av kvinnor sedan urminnes tider runt om i världen och även här i Sverige.

Hukbad sägs ursprungligen komma från kvinnorna i de samiska traditionerna, men det har även använts av örtkunniga kvinnor hemma i stugorna.

Ofta användes hukbadet för att stödja återhämtningen efter en förlossning. Det användes också vid svåra menstruationssmärtor och infektioner, samt till infertila kvinnor som önskade bli gravida. Örtté och omslag användes ofta i kombination med hukbad, Det sägs även påverka hormonbalansen.


Att hukbada / ånga underlivet, är en kärleksfull och mild metod, som på ett naturligt sätt stödjer kroppens självläkande förmåga att skapa balans i ditt underliv, i din livmoder och i dig som kvinna. Det är mycket avslappnande och välgörande, inte bara för bäckenbotten och underlivet utan för hela kroppen.

Vävnaden i vaginan är absorberande, känslig och rik på blodtillförsel. De medicinska örterna som används till hukbadet kommer direkt in i blodomloppet.

Hukbadet stödjer livmoderns egna reningsprocess och kan hjälpa dig att komma tillrätta med svåra åkommor.


Det här är en gammal visdom och kunskap som här i västvärlden börjar vakna till liv igen. Fler kvinnor längtar efter att få läka på naturligt vis och har du en gång provat hukbad och upplevt hur det påverkar dig, så vill du med största sannolikhet göra det igen, och igen...


kvinnohälsa, hukbad

Hur går det till?

Beroende på vad du har för obalanser eller vill ha hjälp med, så används olika örtblandningar. Du lägger örtblandningen i en kastrull med kallt vatten och kokar upp den. Häll sedan över örtvattnet i en skål (glas eller keramik, ej plats) eller kastrull (som tål kokande vatten). Låt örterna dra tills det blir lagom temperatur. Du ska inte bränna dig.

Sedan sätter du dig på knä på golvet med underlivet över skålen. Det kan vara skönt att sitta på en mjuk matta. Jag brukar sätta baljan/skålen på min yogamatta för att få det mjukt och skönt under knäna.

Du kan även sitta på en pall med hål i, med skålen under dig så att ångan kommer upp mot ditt underliv. Det finns speciella hukbadspallar, men det går lika bra med en vanlig pall med hål i. Har du ingen pall med hål i så sätt dig ute på kanten på pallen. Huvudsaken är att ångan från det varma vattnet når ditt underliv.

Svep om dig i handduk eller filt, så att du stänger in ångan och får igång blodcirkulationen.

Hukbada sedan så länge som det känns behagligt. 10 minuter är en bra riktlinje. Lyssna på din kropp vad den behöver.


Vad är en hukbadsceremoni?

Att hukbada är en vacker ceremoni eller ritual som du kan initiera in i ditt liv, som en kärleksfull handling till dig själv, en gång i veckan med uppehåll under din blödning. Det är en stund av egenvård och introspektion, men det kan också vara en känslomässig frigörande process. En hukbadsceremoni är en ceremoni, en ritual för dig själv och din sinnliga närvaro.


För att få till den ceremoniella stämningen tänder jag alltid levande ljus och en god rökelse och sätter på lite skön musik i bakgrunden.

Rökelsen Saffran från Gaia Life är en av mina favoriter just vid hukbad.

Både rökelser och hukbadsblandningar finns att köpa hos mig i Kristinehamn.Örtblandningar för hukbad

De hukbadsblandningar jag säljer är kärleksfullt blandade av i största möjliga mån ekologiska örter.

  • "YONI AWAKENING" är en kraftfull hukbadsblandning av örter som hjälper hela kroppen att komma ner i varv. Örterna går effektivt in i blodomloppet och ger en känsla av lust och välbehag.

  • "YONI SOOTHING DE LUX" är en svalkande och lugnande hukbadsblandning, av örter som hjälper hela kroppen och sinnet att komma ner i varv. Örterna går effektivt in i blodomloppet och ger en känsla av lugn och välbehag.


Vill du ha hjälp att komma till rätta med obalanser gällande din hälsa är du varmt välkommen att boka en ayurvedisk hälsorådgivning med mig.

Jag är utbildad och praktiserande ayurvedisk hälsovägledare sedan 2011, med utbildningar i svensk och ayurvedisk örtkunskap, örtterapi samt i HoliYoga Hormon den feminina mjuka och varsamma hormonyogan.

Kvinnohälsa ligger mig varmt om hjärtat och jag hjälper dig gärna till en bättre hälsa, på naturligt vis.

Fotograf: @sandraliss_photography
106 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page