top of page

Så håller du suget borta på kvällen

Känner du igen dig i att bli sugen på något gott efter kvällsmålet eller precis innan du ska sova?


Du tampas mellan att gå till kylskåpet för att se vad du kan äta eller om du ska stå ut och lägga dig hungrig. Kakor, glass, choklad eller vad som än finns hemma kan slinka ner.

Det som det handlar om egentligen behöver inte ens vara kopplat till mat. Hunger eller sug kan oftas misstas med att vi egentligen är törstiga eller uttråkade. Du behöver något och tror att det är mat du behöver när det i själva verket kan vara vatten eller något som lugnar ner ditt sinne.


Att gå och lägga sig hungrig är inte så bra för sömnen, men det är inte så bra för oss att äta sent på kvällen heller.

När du lägger dig bör du varken vara för mätt eller hungrig för att du ska sova gott.


Jag ska berätta varför suget kommer och vad du kan göra åt det.


Kroppen jobbar under natten med att bryta ner och smälta det vi ätit under dagen tillsammans med tankar, intryck och känslor vi upplevt under dagen. Äter vi sent på kvällen stör vi nedbrytningsprocessen och det kan till och med leda till att vi vaknar mitt i natten. Vanligt är att vakna runt 2 snåret.


Det optimala är att äta mat senast tre timmar innan du ska lägga dig, och att du lägger dig senast 22.00.

Det optimala sa jag, jag vet att många jobbar kväll och natt, men tänk att inte äta senare än efter 19.00, även om du jobbar natt.

Varför då då? Jo för kroppens arbetstid på kvällen/natten är mellan 22-02 och under den tiden behöver vi sova för att underlätta kroppens arbete med att transformera mat och intryck till näring, så att vi håller oss friska. Äter vi sent på kvällen påverkar det sömnen och i långa loppet även hälsan.

Får vi inte tillräckligt med sömn så tappar vi energi, maten smälts inte utan istället skapas slagg (ama) och vi går upp i vikt.

Med ama i kropp och sinne blir vi mer trötta, får värk i kroppen och får ett större sug på mera gott.

En ond cirkel har skapats.


Hur hungrig är du?

En bra fråga att ställa till dig själv när du blir sugen på något gott är "På en skala 1 till 6, hur hungrig är jag?" 1 är vrålhungrig och 6 är proppmätt.

  • Är du nere 1 eller 2 är det med största sannolikhet mat du behöver, men är det på kvällen så välj endast något som är lättsmält, typ en frukt.

  • Är du på 3-4 så kan det hjälpa att dricka ett glas varmt vatten eller en tekopp. Kanske behöver du en kram. Har du ingen att krama så smörj in dina händer och fötter med en härlig olja. Att massera fötterna med varm sesamolja på kvällen hjälper oss att grunda oss och sänka stressnivåerna så att vi kan sova bättre.

  • Är du på nivå 5-6 så är du inte hungrig, eventuellt törstig eller uttråkad och att måltiden som du åt tidigare inte var komplett och balanserad enligt din kroppstyp.


Vill du ha hjälp att bli av med sötsug, få mera energi och välja mat som din kropp kan bryta ner?


Varmt välkommen att boka en ayurvedisk hälsorådgivning, antingen online via Zoom eller på plats hos mig.


99 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page