top of page
ayurveda.jpg

Vad är Ayurveda?

Ayurveda hjälper dig förstå varför en obalans har uppstått och behandlar inte bara symptomen utan grundorsaken.

Ayurveda betyder kunskapen om livet och är världens äldsta hälsovetenskap, ett ca femtusen år gammalt hälsosystem för naturlig hälsa och inre utveckling. Ayurveda har gett oss tillgång till enkla och naturliga metoder så att var och en av oss, genom ökad kunskap och självkännedom kan få utvecklas individuellt, utifrån sina behov och förutsättningar. Förståelsen för människors olikheter och olika resurser är en väsentlig tillgång som skiljer Ayurveda från västerländsk hälso- och sjukvård. När du vet vem du är, blir det lättare att förstå vad du mår bra av. Ayurveda ger dig nyckeln att förstå dig själv bättre.

Hur kan Ayurveda hjälpa dig?

Att behandla med Ayurveda handlar om att ta reda på vad grundorsaken till symptomen eller sjukdomen är och försöka dra tillbaka obalanserna som orsakat problemet. Vi behandlar inte symptomen utan söker grundorsaken. Eftersom varje människa är unik kan så anpassas behandlingar och råd individuellt. Dina behov och möjligheter styr vilken behandling och vilka råd du får. 

Att läka kropp och sinne med Ayurveda innefattar kostråd, levnadsråd, olika kroppsbehandlingar, andningsövningar, yoga, meditation och avspänning.

Ayurveda passar både för dig som är frisk och vill fortsätta vara frisk och utvecklas, och för dig som kommit ur balans och vill ha hjälp att återfå ditt välbefinnande.

Vad kan Ayurveda hjälpa till med?

Ayurveda är bra för många olika obalanser som t.ex.:

utbrändhet/stress, ångest/oro, sömnproblem, trötthet, luftvägsbesvär, hudbesvär, muskel- och ledbesvär, huvudvärk/migrän, mage/tarm besvär, PMS/mens/klimakteriebesvär (hormonella obalanser), över-/undervikt, stärka immunförsvaret, värk, fertilitetsproblem m.m.

kreativa tankar

VATA

Vata-dominerad person:

Är kreativ och fantasifull. Snabb i tanken och talet, pratsam. Arbetar och rör sig snabbt, men blir lätt trött. Har en lätt tunn kroppsbyggnad, oregelbunden matsmältning och hunger.

 

Överskott i Vata kan ge frusenhet, rastlöshet, otålighet, oro, rädsla, trötthet, sömnproblem, trög tarm, muskelryckningar, menstruationsbesvär, undervikt, hyperaktivitet, värk - oftast i huvud, rygg och leder (reumatisk värk).

 

Råd:

Vata-personen mår bra av regelbundenhet, både vad gäller dygnsrutiner och måltider. Det är mycket viktigt för Vata att gå till sängs i god tid. Avspänning, värme och varm mat/dryck är bra för Vata. Oljemassage är mycket bra för Vata, som ofta är torr.

Sprint Runner

PITTA

Pitta-dominerad person:

Pitta-dominerad person :

Medelstor kroppsbyggnad. Karismatisk och målmedveten. Lätt för att uttrycka sig, är företagsam och gillar utmaningar. Harmonisk, glad och kärleksfull. Bra aptit, hoppar ogärna över måltider.

 

Överskott i Pitta kan ge magkatarr, inflammationer, halsbränna, allergier och hudbesvär, otålighet och envishet.

Röda ögon, dålig syn. Överhettat sinne.

 

Råd:

Pitta-personen mår bra av måttfullhet, både gällande både arbete, mat och dryck mm.

Avkoppling är välgörande. Pitta bör inte bli överhettad varken av sol, starka smaker eller känslor. Oljemassage är mycket bra för Pitta.

Vila på gräs

KAPHA

Kapha-dominerad person:

Kapha-dominerad person:

Kraftig och stark kroppsbyggnad. Långsam matsmältning och låg hungernivå. Metodisk och tålmodig. Lugn och trygg, tillgiven, tolerant, förlåtande, harmonisk och kärleksfull.

 

Överskott i Kapha kan ge slembildning, svullnad, övervikt, ökad tyngdkänsla i kropp och sinne, stelhet och trögstartad i aktivitet.

 

Råd:

Kapha-personen mår bra av stimulans och omväxling samt massage för att motverka tröghet och stagnation. Behöver mer motion och mindre mat än Vata och Pitta. Mat som är lätt och varm med kryddiga drycker är välgörande för Kapha.

bottom of page